Háziorvosi és házi gyermekorvosi ellátás

PDF (PDF) dokumentumok: Háziorvosi körzetek | Házi gyermekorvosi körzetek |Alapellátás összefoglaló

A beteg lakóhelyén, ill. annak közelében biztosítani kell, hogy választása alapján igénybe vehető, hosszú távú, személyes kapcsolaton alapuló, nemétől, korától és betegsége természetétől függetlenül folyamatos egészségügyi ellátásban részesüljön.Az alapellátás célja az ellátott lakosságra vonatkozó megelőző tevékenység, az egyén egészségi állapotának figyelemmel kísérése, egészségügyi felvilágosítása és nevelése, gyógykezelése, gondozása és rehabilitációja az adott diagnosztikus és terápiás háttér mellett, szakorvoshoz történő irányítása a betegség megállapítása, terápiás ellátás céljából.

Háziorvosi ellátás leírása

Háziorvosi ellátás

A háziorvos köteles ellátni a hozzá bejelentkezett és az általa elfogadott biztosítottakat. Számukra személyes és folyamatos orvosi ellátást nyújt az egészségi állapot megőrzése, a betegségek megelőzése és gyógyítása céljából. A háziorvos rendelési időben a betegeket - sürgős ellátást igénylő eset kivételével - az érkezés sorrendjében fogadja. Az ellátás térítésmentes.
A gyógyító-megelőző alapellátás keretében a háziorvos feladatkörébe tartozik:

  • az egészséges lakosság részére nyújtott tanácsadás és szűrés
  • az egészségnevelésben és az egészségügyi felvilágosításban való részvétel
  • a beteg vizsgálata, gyógykezelése, egészségi állapotának ellenőrzése, orvosi rehabilitációja, illetve szükség esetén szakorvosi vagy fekvőbeteg-gyógyintézeti vizsgálatra, gyógykezelésre való utalása.
  • terhes-gondozásban való közreműködés
  • keresőképesség elbírálása

 

Házi gyermekorvosi ellátás összefoglaló

Házi gyermekorvosi ellátás

A gyermekrendelőben a 14 éven aluli, valamint felkérésre a 14-18 év közötti beteg gyermekek ellátását végzik. Tiszaújvárosban 4 gyermekrendelő
A háziorvosi feladatokon túl a gyermek háziorvos feladata:

A csecsemők és gyermekek gyógyító - megelőző alapellátása, tanácsadás. Az újszülöttek, a veszélyeztetett csecsemők és gyermekek szükség szerinti preventív látogatása. A gyermekintézményekbe történő felvét el előtti orvosi vizsgálat.

Betegeink érdekében kérjük a szülők közreműködését
A rendelések előtti fél órában történik az injectiok beadása, sebkötözés, utazási utalvány kitöltése, korábbi leletek beírása, ill. egyéb adminisztrációs teendők elvégzése, a későbbi zavartalan betegellátás érdekében.
A beteg gyermek otthoni ellátása a szülővel történő előzetes egyeztetés után történik a rendelési időn kívül indokolt esetben.
Lehetőleg a rendelési idő első felében hozzák a fertőző és új betegeket, hogy a rendelés második felében már a gyógyuló, ellenőrzésre érkezőket láthassuk el, így a felülfertőzés veszélyét elkerülhetjük.
A gyógyuló betegek ellenőrzésre történő visszahívását kérjük akkor is vegyék komolyan, ha a gyermek jó állapota miatt már szükségtelennek érzik, ill. ha a gyermek állapotában kellő javulás nem tapasztalható, korábbi időpontban jöjjenek vissza.
Az újszülötteket először otthonában látogatja meg az orvosa, a hazaérkezést követő 6 napon belül. A későbbiekben a védőnő és orvos irányításának megfelelően, egyénileg változhat a tanácsadásokon történő konzultációk időpontja, ha a szülő szükségesét látja, hívás nélkül is felkeresheti a tanácsadót.

A csecsemő és gyermek tanácsadás külön folyosón, csak az egészséges gyermekek ellátását szolgálja, beteg gyermeket a többi gyermek érdekében a tanácsadóba vinni nem szabad

Gyógyítóink

gyogyitok

Copyright © 2015. Tiszaújváros Városi Rendelőintézet