Fejléc kihagyása

Tiszaújváros logó
Rendelőintézet logó

Tiszaújváros Városi Rendelőintézet járóbeteg szakellátó szolgáltatásainak fejlesztése új eszközök beszerzésén keresztül

Pályázati azonosító: EFOP-2.2.19-17-2017-00039szechenyi 2020

Kedvezményezett: Tiszaújváros Városi Rendelőintézet

Támogatás összege: 145.273.093 Ft

Támogatás mértéke: 100%

Projekt címe: Tiszaújváros Városi Rendelőintézet járóbeteg szakellátó szolgáltatásainak fejlesztése új eszközök beszerzésén keresztül

Projekt helyszíne: 3580 Tiszaújváros, Bethlen Gábor út 11-13., hrsz. 982/10

A projekt befejezési dátuma: 2023.05.31.

Rövid összefoglaló:

Tiszaújváros Városi Rendelőintézete 2017 májusában pályázatot nyújtott be a járóbeteg ellátás eszközfejlesztésének támogatása céljából. Ebben a projektben az Intézmény járóbeteg szakrendeléseinek az eszközparkját kívánta fejleszteni és ezzel a járóbeteg szakellátás minőségét javítani, valamint az egészségügyi szolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférést elősegíteni az ellátási körzetbe tartozó lakosság számára. A Rendelő a járóbeteg szakrendelésein évente átlagosan 180.000 esetet lát el, és a területi ellátási kötelezettsége keretében, szakterületenként változóan – 18-35 településen 29.000-65.000 ember ellátásáért felelős.

A pályázat benyújtásának indoka az volt, hogy a járóbeteg ellátás keretében a gyógyítását jellemzően 10-20 éves, a működőképességének a határán lévő eszközökkel és technológiával kell elvégezni, amely hatalmas terhet ró az egészségügyi dolgozókra, továbbá nagymértékben lassítja a betegellátást. A berendezések meghibásodása, vagy a megfelelő eszközök hiánya miatt sok esetben kell továbbküldeni a betegeket a fekvőbeteg ellátásba olyan problémákkal, amelyek normál esetben a járóbeteg ellátás keretében is kezelhetők, gyógyíthatóak lennének.

Ennek megfelelően a projekt általános célja a hatékonyan működő egészségügyi ellátás biztosítása a Rendelő járóbeteg-szakellátásain, amely magas színvonalú szolgáltatásokkal párosul, és amelynek szolgáltatásaihoz egyenlő eséllyel fér hozzá az ellátási terület valamennyi lakója. A projekt konkrét célja 5 szakterületen összesen 12 új eszköz beszerzése és ezáltal a rendelő ellátási körzetébe tartozó települések lakossága számára jobb egészségügyi ellátásának biztosítása. További cél szakrendelői szinten a definitív ellátás feltételeinek megteremtése, fenntartása, hogy minél kevesebb beteget kelljen a fekvőbeteg ellátás keretében kezelni. Az új eszközök beszerzése révén a járóbeteg szakrendeléseken történő szakszerű és gyors ellátásuk biztosítása.

A pályázat 2021.12.09-én 145.273.093 Ft támogatásban részesült. A pályázat keretében az Intézmény 12 db új eszközt kíván beszerezni a fejlesztéssel érintett szakrendelések számára.

A projekt 5 szakterületet érint és a felsorolás teljessége nélkül az alábbi eszközök kerülnek beszerzésre:

  • reumatológia - mágnesterápiás matrac
  • bőrgyógyászat – dermatoszkóphoz kamera
  • tüdőgyógyászat – spirométer, test pletizmográf, vérgázanalizátor
  • szemészet – YAG lézer
  • központi sterilizáló – nagyteljesítményű autokláv, sterilizáló mosó készülék
  • egynapos sebészet - arthoroszkópos torony, műtőlámpa, portábilis ultrahang anesztéziához, hysterosop,

A projekt megvalósítása révén javulhat a betegek ellátása, pontosabb diagnózist lehet felállítani a korszerű eszközökkel, a betegségek időben történő felismerése és kezelése pedig megakadályozhatja a beteg állapotának súlyosabbra fordulását, szövődmények kialakulását. Ennek köszönhetően nem kell az amúgy is kapacitás problémákkal küzdő megyei kórházak fekvőbeteg részlegét tovább terhelni, a páciensek egy jelentős része a járóbeteg szakrendeléseken is megfelelő ellátásban részesülhet. Végül pedig az új eszközökkel a korábbi állapotokhoz képest jóval több pácienst lehet majd ellátni a rendeléseken ugyanannyi idő alatt, ezzel rövidül a várakozási idő is.

A támogatásból beszerzett eszközök:

arthroszkópos torony

autokláv

dermatoszkóp

hysteroscop

mágnesterápiás matrac

műtőlámpa

portábilis ultrahang

spirométer

sterilizáló mosó

test pletizmográf

vérgázanalizátor

YAG lézer